Spring naar content

Gemeente Bernheze zoekt Partner voor transformatie van De Wildhorst

Gemeente Bernheze zoekt Partner voor transformatie van De Wildhorst

De Wildhorst is gelegen in Heeswijk Dinther en is een recreatiegebied dat niet meer als zodanig functioneert. De vitaliteit van ‘Landgoed de Wildhorst’ staat onder druk. Het relatief grote recreatieoord in de gemeente Bernheze is halverwege vorige eeuw opgezet met ongeveer 400 kavels voor verblijfsrecreatie en ondersteunende voorzieningen in een groene, natuurlijke omgeving. Na een levendige bloeiperiode is de situatie op de Wildhorst sinds enkele decennia geleidelijk veranderd. Verschillende vormen van huidig gebruik welke niet wenselijke zijn en strikt genomen niet passen binnen het bestemmingsplan.

De gemeente Bernheze voelt de verantwoordelijkheid om de ontstane situatie structureel te veranderen en de Wildhorst weer toekomstbestendig maken. Diverse studies hebben geleid tot een voorkeursscenario waarin het gebied transformeert naar een combinatie van wonen, recreatie en natuur.

Een transformatie van het gebied is echter niet eenvoudig. Het gebied is gelegen in het buitengebied en grootschalige programmatische toevoegingen zijn niet vanzelfsprekend. Daarnaast is het grondeigendom en het eigendom van de opstallen in de loop der jaren versnipperd geraakt.

Een super interessante en uitdagende Partnerselectie met veel ontwikkelpotentie! Kijk voor meer informatie op TenderNed: Klik hier

Partnerselectie Dorpshart Ter Aar van start

De gemeente Nieuwkoop is op zoek naar een gecommitteerde samenwerkingspartner met ontwikkel- en organisatiekracht die samen met ons en andere stakeholders een Masterplan gaat uitwerken voor het Dorpshart Ter Aar. Het betreft een openbare partnerselectie waarbij na de selectieprocedure de geselecteerde partner samen met ons een haalbaarheidsfase start waarin gewerkt wordt aan een Masterplan.

Samen met de gemeente werkt u, na gunning in de haalbaarheidsfase, de ingediende visie uit tot een Masterplan met fasering en concretisering naar resultaat. De gemeente is voornemens om deze samenwerking te continueren en tenminste een deel van de gronden, voor zover in het bezit van de gemeente, in de ontwikkeling tegen een marktconforme grondprijs op te laten nemen.

Een super interessante Partnerselectie met veel ontwikkelpotentie! Kijk voor meer informatie op TenderNed: klik hier.

Artikel Grondzaken en gebiedsontwikkeling – Partnerselectie na Didam

Het is niemand ontgaan, de Hoge Raad heeft zich uitgesproken in de supermarktoorlog in Didam. Op basis van het arrest moeten overheden het gelijkheidsbeginsel in
ogenschouw nemen bij uitgifte van onroerende zaken en moeten zij (potentiële) gegadigden gelijke kansen gaan bieden.

Wat betekent dit voor complexe gebiedsontwikkeling en partnerselectie? Onze collega Sven Schroots heeft hier een artikel over geschreven in de voorjaarseditie van Grondzaken en Gebiedsontwikkeling.

Lees hier het artikel van Sven Schroots in Grondzaken en Gebiedsontwikkeling.

Publicatie Mini-Reiswijzer Partnerselectie

De belangstelling voor de partnerselectie neemt toe en de methode is in de praktijk al regelmatig toegepast. Maar wat houdt partnerselectie precies in? Wat levert het op? Hoe voer je een partnerselectie uit? En hoe zit het met de juridische aspecten?

Antwoord op deze en andere vragen geven wij in de Mini-Reiswijzer Partnerselectie! In de Mini-Reiswijzer vindt u praktijkvoorbeelden en handvatten om uw partnerselectie vorm te geven. Een handig naslagwerk voor projectleiders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen met de selectiemethode.

Te downloaden via deze link: Mini-Reiswijzer Partnerselectie

Lees ook het artikel van onze collega Sven Schroots op Gebiedsontwikkeling.nu over de partnerselectie en het Didam-arrest

Start partnerselectie Maasterras Zwijndrecht

De partnerselectieprocedure voor het Maasterras in Zwijndrecht is gestart!

Het Maasterras, gelegen in de Spoorzone van Zwijndrecht tussen spoor en A16, wordt getransformeerd naar een kwalitatief hoogwaardig woon- en verblijfsgebied. Het te ontwikkelen Maasterras vormt de kern van de ontwikkeling in de Spoorzone, genaamd Diztrikt. Maar deze ontwikkeling doen gemeente en Woonkracht10 niet alleen!

In de partnerselectieprocedure zijn de gemeente en Woonkracht10 op zoek naar een marktpartner (of combinatie van marktpartners) die bereid is langdurig (en grootschalig) te investeren in hét nieuwe centrum van Zwijndrecht. Gemeente en Woonkracht10 zoeken een marktpartner(s) die bereid is de uitdagingen in het gebied op te pakken, het ambitieuze masterplan verder wil inkleuren en met wie een open en transparante samenwerking wordt vormgegeven. Een partner die het kan, ziet, durft en bovenal gaat doen en zijn of haar creativiteit inbrengt om de ambitieuze, duurzame en complexe ontwikkeling van Maasterras (West) samen verder in te vullen.

Heeft u interesse in de ontwikkeling van het Maasterras? Dan kunt u zich aanmelden en de partnerselectiedocumentatie downloaden via deze link.

Akro Consult begeleidt de partnerselectieprocedure voor de gemeente en Woonkracht10.

Video-impressie plannen Grasso

Het Rijksmonumentale Grasso-pand in Den Bosch wordt getransformeerd tot centrale hotspot voor de lokale ICT-community. BINX Smartility won onlangs de door de Gemeente ‘s-Hertogenbosch en N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM) uitgeschreven aanbesteding, die wij mochten begeleiden. Onderstaande video geeft een impressie van de indrukwekkende plannen voor het pand. Binnenkort start de realisatie van dit mooie project, waarbij wij het bouwteam begeleiden.

EuroParcs winnaar verkoopprocedure Hermenzeil

In 2019 startten de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Geertruidenberg met hulp van Akro Consult een zorgvuldige verkoopprocedure voor jachthaven en recreatiecentrum Hermenzeil. Gisteren heeft de gemeente bekendgemaakt dat EuroParcs de winnaar is van de verkoopprocedure, waarbij kwaliteit, plan en ondernemer de belangrijkste criteria waren.

In oktober 2020 sluiten de gemeente Geertruidenberg en EuroParcs een optieovereenkomst af, waarna EuroParcs haar plannen voor Hermenzeil verder uitwerkt. De gemeente gebruikt deze periode voor een uitgebreide integriteitsscreening, voor de aanpak en voorkomen van ondermijning bij de herontwikkeling. Na ondertekening van de optieovereenkomst wordt het recreatieconcept dat EuroParcs op de locatie Hermenzeil gaat realiseren feestelijk onthuld.

Videorondleiding door Egelantier Haarlem

In het kader van het thema ‘Architectuur is een Publieke Zaak’ van de #dagvandearchitectuur neemt Roger Kersten u namens ABC Architectuurcentrum Haarlem in bijgaande video mee naar de Egelantier in Haarlem. Wethouder Jur Botter en Margo de Groot geven een unieke rondleiding in het monumentale voormalige ziekenhuis (Elisabeth Gasthuis). Akro Consult begeleidt de Gemeente Haarlem bij de verkoop van dit bijzondere pand.

“De nieuwe reiswijzer als reisleider.”

In navolging van de ‘Masterclass Reiswijzer’, die Helen Amerika en Hélène Schepens in november 2019 verzorgden voor Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V., werden zij recent geïnterviewd door Sander Aalpol. Het interview is te vinden in het relatiemagazine Aangenaam! van Kalliste op pagina 22 en 23.

UPDATE coronAcademy powered by Akro Consult

Als kennisbureau staan we ook in tijden van Covid-19 uiteraard niet stil en gaan we met nieuwe middelen door met kennisdelen in onze coronAcademy.

Zo gaf Helen Amerika online college voor Module 4 Urban Investment & Finance van Master City Developer over efficiënt en duurzaam samenwerken en partnerselectie in de vorm van een interview met Jeroen van Haaren. In het interview met Jeroen ging ze in op efficiënt komen tot samenwerken (aanbesteden hoeft niet altijd!), partnerselectie als instrument voor complexe opgaven en hoe je werkt aan duurzame verstandhoudingen tussen verschillende actoren. Op 18 juni zal een en ander ook aan bod komen in een webconference van MCD.

Sven Schroots heeft een webinar gegeven over strategiebepaling bij complexe vastgoedprojecten voor FRESH Students, Career en Professionals. Aan de hand van het voorbeeld van de voormalig Amerikaanse Ambassade nam Sven de studenten mee in de startegiebepaling voor vastgoedprojecten en wat daarbij komt kijken als strategisch adviseur en procesmanager. Voor geïnteresseerden is de webinar onder dit bericht terug te kijken.

Ten slotte zijn Hélène Schepens en Sven Schroots geïnterviewd door Michael Swachten en Maurice Cuypers van de Fontys Hogeschool Eindhoven ter vervanging van hun halfjaarlijkse aanbestedingscollege.

Kortom, de open uitnodiging tot kennisdeling blijft staan! Meedoen in de coronAcademy? Laat het gerust weten.

coronAcademy powered by Akro Consult

Hoe houd je als kennisbureau de kennis op peil in tijden van Corona? Door vooral niet te stoppen met kennis vergaren en kennis delen! Daarom is Akro Consult gestart met haar eigen coronAcademy. In de Academy worden niet alleen intern kennissessies georganiseerd, zoals onlangs over participatie en het afstudeeronderzoek van Jan Bruinink daarover, maar wordt vooral ingezet op kennisdeling met andere organisaties. Zo gaat Sven Schroots voor FRESH Students, Career en Professionals een webinar verzorgen over strategiebepaling bij toonaangevende vastgoedprojecten en hebben Jeroen Grooten en Jaap Kersten van de Gemeente Amsterdam een webinar gegeven over de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050. Binnenkort verzorgen wij de return!

Kortom, een open uitnodiging tot kennisdeling! Meedoen met de coronAcademy? Laat het gerust weten.

Podcast ‘Gebiedsontwikkeling voor alle leeftijden’

In de nieuwste podcast van Gebiedsontwikkeling.nu over publiek-private samenwerking gaat onze collega Sven Schroots in gesprek met Peter Noordanus. Samen bespreken zij hoe je tot betere en effectievere samenwerkingen kan komen bij gebiedsontwikkeling en hoe er ‘buiten’ beter kan worden samengewerkt.

Benieuwd naar de nieuwe eigentijdse ideeën van Sven of een greep uit de jarenlange ervaring van Peter? Beluister de podcast of lees het artikel op Gebiedsontwikkeling.nu!

Akro Consult zoekt talent!

Ben jij een gedreven alleskunner die energie krijgt van het werken aan complexe ruimtelijke vraagstukken en voldoening haalt uit samenwerken? Ben je een strategisch denker met een creatieve, pragmatische en analytische instelling én weet jij om te gaan met verschillende belangen? Dan bieden we jou een omgeving waar je veel kan leren en in een hecht team kan doorgroeien!

Bel of app voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek:
Patrick Esveld (070) – 326 26 23 of 06 – 51 40 40 24.

Sollicitaties met CV en een korte motivatie kun je per e-mail sturen naar: pesveld@akroconsult.nl

Wie zijn wij?
Akro Consult is al bijna 35 jaar een vast baken in de wereld van gebiedsontwikkeling. We zijn ambitieus en groeien als kool! We doen projecten die we spannend vinden, moeilijk, gaaf of gewoon mooi. We zetten het gebied, de plek of het gebouw centraal en streven naar waardecreatie. We bouwen samenwerkingen tussen publieke en private partijen, onderzoeken de haalbaarheid en risico’s van de plannen en begeleiden partijen gedurende de samenwerking als procesmanager. Ons werkveld omvat het gehele terrein van vastgoed- en gebiedsontwikkeling, van nieuwbouw tot transformatie, van woningbouw tot bedrijventerreinen en alles wat daar tussen zit. Onze procesmanagers bouwen aan vertrouwen tussen partijen, zodat er gezamenlijk gedragen oplossingen ontstaan. Daarbij kunnen de procesmanagers rekenen op de inhoudelijke ondersteuning van Akro Legal en Akro Finance, waarmee we een integrale aanpak garanderen.

Onze opdrachtgevers zijn publieke partijen, zoals gemeenten, provincies en de rijksoverheid, semi publieke partijen, waaronder woningcorporaties en zorginstellingen en private partijen, zoals projectontwikkelaars, beleggers en bouwbedrijven.

Wij zoeken….

 • Een goed analytisch vermogen in combinatie met pragmatisme
 • Een relevante afgeronde academische opleiding (bijv. (technische) bestuurskunde, een vastgoed-gerelateerde studie, sociale of economische geografie, economie of bouwkunde)
 • De drive om het verschil te maken; Je gaat door waar anderen stoppen
 • Een creatief, zelfverzekerd en ondernemend talent
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk)
 • Een gevoel voor humor

Wij bieden jou…

 • Een prettige en gezellige werksfeer, waar (veel) ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling (middelgroot bureau met circa 20 medewerkers en ‘korte lijnen’)
 • Een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid en ontwikkelmogelijkheden, waar je direct aan tafel zit bij opdrachtgevers
 • Een passende salariëring en goede secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Diverse (inhoudelijke) teamuitjes en bijeenkomsten

Voor meer informatie Patrick Esveld (070) – 326 26 23 //
06 – 51 40 40 24 // pesveld@akroconsult.nl. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Opening sporthal en sociale huurwoningen Westwijk Vlaardingen

Vrijdag 24 januari 2020 zijn de nieuwe sporthal Westwijk en sociale huurwoningen officieel en feestelijk geopend door Waterweg Wonen en de gemeente Vlaardingen! Het energieneutrale centrumplan is een aanwinst voor de wijk en vliegwiel voor de verdere vernieuwing van de Vlaardingse Westwijk. In de Europese aanbesteding werden marktpartijen uitgedaagd om een innovatieve aanbieding te doen voor een nul-op-de-meter sporthal en full-electric sociale huurappartementen.

De sporthal is, zoals bij de opening door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Volksgezondheid en Sport werd benoemd, nu al een geslaagd voorbeeld voor de Routekaart Verduurzaming Sport. Dit initiatief van het Ministerie van VWS, de NOC-NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten heeft de ambitie om 10.000 sportaccommodaties CO2-neutraal, circulair en klimaatadaptief te maken.

Akro Consult begeleidde de gemeente Vlaardingen en Waterweg Wonen vanaf de initiële ambitie tot aan de oplevering door het verzorgen van de vraagspecificatie, de Design&Construct-aanbesteding en in vervolg daarop het contractmanagement van gunning tot oplevering. Wij feliciteren de opdrachtgevers en opdrachtnemer Waal kijken plezier terug op de goede samenwerking met een prachtig resultaat.

Levering eerste fase Willem Arntsz Hoeve Den Dolder

Afgelopen week heeft Stichting Altrecht de Historische Middenas van het prachtig gelegen zorgterrein Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder geleverd aan BPD. BPD won eerder dit jaar met haar inschrijving de verkoopprocedure voor het terrein. Altrecht heeft deze procedure in samenwerking met de gemeente Zeist gevoerd. De komende jaren gaat BPD de Willem Arntsz Hoeve herontwikkelen tot een hoogwaardig en groen woon- en leefgebied en worden er enkele monumentale panden herbestemd. Akro Consult begeleidt Altrecht bij de verkoopprocedure en verzorgt de contractering bij de verkoop. Levering van de volgende fase van de Willem Arntsz Hoeve die wordt herontwikkeld tot woningbouw is gepland voor 2022.

Verkoop Egelantier Haarlem van Start

De verkoop van de Egelantier, een parel uit de vastgoedportefeuille van de gemeente Haarlem, is maandag 25 november 2019 officieel gestart! De Egelantier is gelegen aan de zuidzijde van het centrum van Haarlem en betreft ca. 7.716 m2 bruto vloeroppervlak. De gemeente zoekt een geschikte partij die het voormalige Elisabeth Gasthuis transformeert naar een gemengd programma, waaronder een hotelfunctie, culturele en/of maatschappelijke voorzieningen en stadswoningen.

Aanmelden voor de selectiefase van deze verkoop kan tot 10 februari 2020 (13.00 uur).

Klik hier voor meer informatie.

Oplevering nieuwbouw centrum Westwijk

Deze week heeft Waal aan de gemeente Vlaardingen en Waterweg Wonen de nieuwbouw in het centrum van Westwijk opgeleverd. Een energieneutrale sporthal en commerciële plint en 46 sociale huurappartementen. Resultaat van een Design and Contruct-aanbesteding. Akro Consult verzorgde de aanbestedingsprocedure en het contractmanagement.  Kortom, van initiële vraag tot aan de sleuteloverdracht.

Het resultaat mag er zijn, felicitaties aan alle partijen!

College Master of Real Estate Amsterdam

Vorige week hebben Helen Amerika en Sven Schroots college gegeven aan studenten van Master of Real Estate op de Amsterdam School of Real Estate. Met de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling op het programma. Aan de hand van de casus Slachthuisterrein in Haarlem zijn de studenten meegenomen in het stappenplan van de Reiswijzer om van initiatief naar tender te komen. Later zijn ze zelf enthousiast aan de slag gegaan met een fictieve casus om inzicht te krijgen in de complexiteit bij binnenstedelijke transformaties.

Reiswijzer Gebiedsontwikkeling gepubliceerd!

Met veel trots presenteert Akro Consult de nieuwe Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019! De nieuwe Reiswijzer, geschreven in opdracht van het VNG, Ministerie BZK, NEPROM en Bouwend Nederland, is een handboek voor marktpartijen en overheden met handvatten om samenwerkingsprocedures te versimpelen en complexe opgaven met publieke en private belangen het hoofd te bieden. In het boek vindt de moderne gebiedsprofessional duidelijke strategische keuzes, geactualiseerde juridische kaders en heldere richtlijnen om de veranderende opgaven in vastgoed- en gebiedsontwikkeling beet te pakken.

Aanleiding Reiswijzer Gebiedsontwikkeling

De vastgoedsector trekt aan, dat zorgt voor nieuwe uitdagingen; de gewenste versnelling van betaalbare woningbouw, de energietransitie, complexere binnenstedelijke transformaties en behoud van erfgoed. Deze vraagstukken vragen om andere manieren van samenwerking.

Dit was aanleiding voor Akro Consult, Neprom, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, Bouwend Nederland en TU Delft om de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling te herzien. Het doel van deze nieuwe Reiswijzer is te laten zien hoe samenwerking tussen publieke en private partijen eenvoudiger, sneller en tegen lagere kosten kan plaatsvinden, met bovendien een beter resultaat!

Schrijfproces

Afgelopen jaar heeft Akro Consult meerdere consultatierondes gehouden om de inhoud van de vernieuwde Reiswijzer vorm te geven. Via het programma Stedelijke Transformatie is er belangrijke informatie opgehaald voor onder andere het vormgeven van het nieuwe instrument ‘de Partnerselectie’. Daarnaast zijn er meerdere meeleesrondes geweest met leden van de NEPROM en de VNG. De wetenschap en collega adviseurs mochten in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken en hebben verschillende bijdrages geleverd. Al met al zorgt dit voor een breed gedragen en goed ingebed handboek.

Wat nu?

De Reiswijzer wordt al breed uitgedragen (zie de site van Europa Decentraal en de VNG). Maar met de publicatie van de Reiswijzer begint het pas! Met de vernieuwde Reiswijzer onder de arm helpen wij zowel publieke als private partijen graag verder bij het vormgeven, vlottrekken of aangaan van hun samenwerking. Mocht u na het lezen meer informatie willen, neem dan gerust vrijblijvend contact op of boek een Masterclass met de verdiepende thema’s van doel naar strategie, tendervormgeving, samenwerking bij gebiedsontwikkeling of partnerselectie.

Download de Reiswijzer via de Reiswijzer-pagina!

Eerste paal herontwikkeling Schalkwijk

Officiële start van de herontwikkeling van het centrum van Schalkwijk in Haarlem met de eerste paal voor het Floridablok! Een lange weg gegaan, en nog te gaan! Ondertussen wordt dit jaar nog gestart met ca € 100 miljoen aan investeringen in nieuwe woningen, winkels, horeca, bioscoop, parkeren en nieuwe inrichting! Akro Consult heeft de gemeente begeleid bij de Europese aanbesteding en contractering voor het project en staat de gemeente Haarlem bij met procesmanagement voor de verdere ontwikkeling van het winkelcentrum Schalkwijk e.o.

Inspiratiemarkt Egelantier Haarlem

Op woensdagavond 18 september stelde de Egelantier in Haarlem haar deuren open om potentiële investeerders, ontwikkelaars, hoteliers en cultureel-maatschappelijke organisaties samen te brengen tijdens een ‘inspiratiemarkt’. Een succesvolle en drukbezochte bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Haarlem, om ideeën uit te wisselen voor de toekomstige invulling van de Egelantier. Akro Consult begeleidt de aanstaande verkoopprocedure voor de Egelantier en was hierbij aanwezig om vragen te beantwoorden en toelichting te geven op deze verkoop.

Afronding contractering hoofdkantoor Fokker

Onder begeleiding van Akro Legal hebben de gemeente Papendrecht en Fokker onlangs de huurovereenkomst voor het nieuwe Fokker-hoofdkantoor gesloten. Hiermee is het laatste contract voor dit toonaangevende project in Papendrecht afgerond. Het indrukwekkende hoofdkantoor is het resultaat van een jarenlange intensieve samenwerking tussen de gemeente en Fokker. Akro Consult heeft de samenwerking tussen partijen in een CV/BV constructie mede vormgegeven en tevens de Europese niet-openbare aanbesteding voor de realisatie van het hoofdkantoor begeleid. Strukton Worksphere B.V. heeft, als winnaar van de aanbesteding, het hoofdkantoor gerealiseerd.

Akro Legal kijkt terug op een prettige samenwerking met de gemeente Papendrecht en Fokker en is trots op het prachtige gebouw dat gerealiseerd is!

Akro Consult tender review

Zowel gemeenten als marktpartijen steken veel tijd en energie in verkoop- en aanbestedingsprocedures (tenders). Toch bestaat er nog steeds een kloof tussen partijen. En dat is jammer. Marktpartijen weten zich onvoldoende te verplaatsen in de positie en de wijze van beoordelen van overheden, waardoor zij punten laten liggen. Overheden hebben op hun beurt moeite met het formuleren van de uitvraag, omdat zij zich onvoldoende kunnen verplaatsen in de markt. Akro Consult kent beide kanten van het speelveld en brengt partijen hiermee dichter bij elkaar in vastgoed- en gebiedsontwikkelingsprojecten.

Al eens gedacht aan een review?

Zwoegt u zich suf op een concept inschrijving of tender uitvraag? Denk dan eens aan een review of second opinion. Reviews kosten relatief weinig tijd en leveren een beter passende inschrijving of uitvraag op. Een frisse blik op de opgave van een onafhankelijke adviseur kan écht het verschil maken. Akro Consult filtert de kernelementen uit de uitvraag en geeft marktpartijen hiermee tips voor de inschrijving, zodat zij weten waar op ingezet moet worden. Aan de overheidskant scant Akro Consult de uitvraag op de (gunnings)criteria en de beoordelingssystematiek. Deze moeten consistent zijn om een eerlijk speelveld te creëren en passende aanbiedingen binnen te krijgen.

Akro Consult voert reviews uit voor zowel marktpartijen als overheden. De aanbestedingsjuristen van Akro Legal belichten hierbij de juridische aspecten van de opgave. De vastgoedeconomen van Akro Finance spelen een rol bij de financiële kant van de tender.

Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Akro Legal ziet groei in onderhandelingsprocedures

Vorige week publiceerde PIANOo op haar website interessante factsheets met een globaal beeld van 3 jaar aanbesteden (periode 2016 – 2018). Eén van haar belangrijkste conclusies: “Er is geen stijging te zien in het gebruik van onderhandelingsprocedures. Het percentage opdrachten met toepassing van de concurrentiegerichte dialoog lag de afgelopen 3 jaren op 1%. Het percentage opdrachten waarbij de mededingingsprocedure met onderhandeling wordt toegepast lag in 2016 en 2017 op 3% en in 2018 op 2%.” Uit de factsheets blijkt dat dit ook geldt voor de aanbestedingscategorie ‘werken’. Het is spijtig dat de concurrentie gerichte dialoogprocedure en de mededingingsprocedure met onderhandeling nog zo weinig worden toegepast, ondanks het verruimde toepassingsbereik van de Aanbestedingswet 2012 sinds 1 juli 2016. Gelukkig ziet Akro Legal sinds de wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in haar praktijk wél een toename van het aantal onderhandelingsprocedures, zowel bij aanbestedingen als bij verkopen.

Akro Legal publiceerde in 2016 al een artikel, waarin zij het verruimde toepassingsbereik van de onderhandelingsprocedure toejuichte. Met name de concurrentie gerichte dialoogprocedure blijkt erg geschikt voor complexe opgaven. Meer en betere communicatie tussen aanbestedende diensten en marktpartijen zorgt ervoor dat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden. Bovendien stelt het partijen in staat om elkaar al in een vroeg stadium te leren kennen en van elkaar te leren, zodat de samenwerking later soepeler verloopt.

Over het algemeen duren aanbestedings- en verkoopprocedures langer als gebruik gemaakt wordt van dialoog-/onderhandelingsronden. Dit betekent echter niet dat deze procedures daarmee per definitie duurder zijn. Daarnaast leert onze ervaring dat inschrijvingen in onderhandelingsprocedures beter aansluiten bij de uitvraag en daarmee een beter resultaat opleveren voor aanbestedende diensten.

Dus, aanbestedende diensten van Nederland pak je kans en maak meer gebruik van onderhandelingsprocedures!

Meer weten over dit onderwerp? De Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019 gaat uitgebreid in op de meerwaarde van dialoogprocedures!

Lancering Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019

“Zet 4 oktober alvast in de agenda”, was de eindboodschap van Patrick Esveld tijdens de lancering van de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019 op de PROVADA. Op de stand van het Rijkvastgoedbedrijf was het eindelijk zover, na een jaar van productie en vele gesprekken over strategievorming bij gebiedsontwikkeling, kon de nieuwe Reiswijzer Gebiedsontwikkeling worden gelanceerd!

Paneldiscussie

In de paneldiscussie onder leiding van Jan Fokkema (NEPROM) spraken Bob Jansen (Lingotto), Farid Minhas (wethouder Schiedam), Mattijs Rommelse (gemeente Rotterdam), Helen Amerika (AKRO Consult) en Hans Tijl (ministerie van Binnenlandse Zaken) over het belang van goed en effectief samenwerken bij gebiedsontwikkeling en partnerselectie in plaats van planselectie. De panelleden waren opvallend eensgezind over het belang van beide, maar concludeerde ook dat dit in de praktijk nog lastig is. Kortom, het was tijd om de handschoen op te pakken en de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling is de perfecte aanleiding daartoe!

Lancering Reiswijzer

Na de paneldiscussie was het aan Hans Tijl om namens de opdrachtgevers de cover te onthullen. De Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019 is een Rijksuitgave met als gezamenlijke opdrachtgevers het Ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG, NEPROM en Bouwend Nederland. Roger Kersten, Helen Amerika en Sven Schroots hebben namens AKRO Consult als auteurs aan de Reiswijzer gewerkt in samenwerking met het IBR (Arjan Bregman) en vele meelezers.

Interesse Reiswijzer

Geïnteresseerd in de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling of wil je meer weten? Op 4 oktober is in de Jaarbeurs in Utrecht het eerste (openbare) congres over de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling. In het najaar volgen meerdere regionale congressen. Eind augustus is een gedrukt en online exemplaar beschikbaar. Meld je aan op www.akroconsult.nl/reiswijzer en beschik over de laatste informatie rondom de publicatie.

Kan je niet wachten? Of wil je jouw organisatie alvast meenemen in de werkwijze van de nieuwe Reiswijzer? Boek dan een masterclass of benader ons voor een gesprek over de vernieuwde werkwijze voor de Vastgoed- en Gebiedsontwikkelingsprofessional.

Altrecht selecteert BPD als ontwikkelaar voor de WA Hoeve

Altrecht heeft in samenwerking met de gemeente Zeist BPD geselecteerd als ontwikkelaar voor de WA Hoeve. Het prachtig gelegen voormalige zorgterrein in Den Dolder ondergaat de komende jaren een transformatie naar een hoogwaardig woon- en leefgebied in het groen. Akro Consult begeleidt en adviseert Altrecht bij deze verkoop en ontwikkeling. Medio dit jaar neemt BPD de eerste fase, de Historische Middenas, in eigendom om dit gebied met onder meer monumentale panden nieuw leven in te blazen. Vanaf 2022 start de herontwikkeling van de rest van de WA Hoeve bestaande uit woningbouw.

Verkoop watersport- en recreatiecentrum Hermenzeil van start!

Vandaag is de verkoopprocedure van watersport- en recreatiecentrum Hermenzeil te Raamdonksveer van start gegaan. Hermenzeil is gelegen aan het Oude Maasje en nabij de Brabantse Biesbosch. Het was in hoogtijdagen een watersportcentrum en recreatiecentrum met jachthaven, horeca en een camping met chaletpark/recreatieterrein.

De gemeente Geertruidenberg biedt geïnteresseerden de kans om een nieuwe invulling te geven aan het terrein, die bijdraagt aan toeristisch-recreatieve doelstellingen in het gebied. Zij zoekt hiervoor een ambitieuze, ervaren en integere ontwikkelaar en/of ondernemer die zelf de ambitie heeft ter plaatse een vitale levendige recreatieonderneming te realiseren.

Klik hier voor meer informatie over deze verkoopprocedure.

Hoogwaardige invulling voor Slachthuisterrein Haarlem

Afgelopen woensdag (7 november) heeft de gemeente Haarlem de verkoop en herontwikkeling voor het Slachthuisterrein gegund aan de combinatie BPD/De Nijs. Akro Consult begeleidde de gemeente Haarlem bij deze Europese aanbesteding, niet-openbare procedure, waarbij wij met instrumenten zoals een mondelinge inlichtingenronde hebben bijgedragen aan de goede communicatie tussen de deelnemende partijen en de gemeente. Deze communicatie bleek van groot belang voor het behalen van een goed resultaat in deze oververhitte markt.

BPD/De Nijs gaat het huidige Slachthuisterrein transformeren naar wonen, culturele voorzieningen, horeca, bedrijvigheid en een popcentrum. In de herontwikkeling staat het monumentale Slachthuis centraal, dat in ere wordt hersteld en echt het middelpunt gaat vormen in het nieuwe Slachthuishof!

De beoordelingscommissie was enorm enthousiast over het ingediende plan, dat van een zeer hoog niveau is. BPD/De Nijs gaat meteen aan de slag met de realisatie van het popcentrum, gevolgd door de realisatie van de woningbouw en overige voorzieningen. Gedurende het realisatieproces wordt het ontwerp van de openbare ruimte gezamenlijk met de buurtbewoners uitgewerkt. Met het plan van BPD/De Nijs krijgt de gemeente Haarlem een gebiedsontwikkeling erbij met een uitgesproken duurzaamheidsambitie en een hoog beeldkwaliteitsniveau.

Akro Consult kijkt terug op een succesvolle samenwerking met een prachtig resultaat en wenst BPD/De Nijs en de gemeente Haarlem veel succes bij de realisatie!

Nieuwe invulling Kanaalstraat 257 in IJmuiden

Het voormalige Witte Theater in IJmuiden krijgt een nieuwe invulling: een hotel met een restaurant, skybar en spa! Akro Consult begeleidde de gemeente Velsen bij de openbare verkoopprocedure van het karakteristieke pand in IJmuiden, die veel hoogwaardige en verrassende plannen opleverde.

De nieuwe multifunctionele invulling draagt bij aan de toeristisch recreatieve ambities van de gemeente. Samen met de wijze waarop de oude elektriciteitscentrale in ere hersteld wordt en met de opbouw een iconische uitstraling krijgt, gaf dit de doorslag voor de gemeente Velsen om te kiezen voor het gezamenlijke plan van Stolk Ontwikkeling B.V. en Bik Arnold B.V.

Wij kijken terug op een geslaagd proces met een mooi resultaat.

Aanbestedingsprocedure EKP-Noord van start

Op maandag 15 oktober jongstleden is de aanbestedingsprocedure voor EKP-Noord van start gegaan. Het terrein van circa 3,82 hectare bevindt zich in de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch, tussen de afslag van Nelson Mandelalaan en de Dieze. Door de centrale ligging tussen het Centraal Station, de Brabanthallen, de Tramkade en het Grassocomplex vormt EKP-Noord een belangrijk schakelpunt in de noordelijke Spoorzone.

De gemeente ’s-Hertogenbosch, PostNL en NS Stations selecteren als gezamenlijke eigenaren van het gebied een ontwikkelaar voor deze gebiedsontwikkeling. Dit wordt vormgegeven door een concurrentiegerichte dialoog. De beoogde ontwikkeling omvat een gebiedsontwikkeling met woningbouw, commerciële, culturele en/of maatschappelijke voorzieningen en openbare ruimte. Er is veel aandacht voor groen, duurzaamheid en een goede aansluiting op de omgeving.

Akro Consult voert voor de gemeente Den Bosch het projectmanagement en begeleidt de tenderprocedure.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 10 december 2018, 12:00 uur inschrijven via TenderNed. De gemeente ’s-Hertogenbosch, PostNL en NS Stations beogen de aanbestedingsprocedure in de zomer van 2019 af te ronden.

Klik hier voor meer informatie.

Tender review bij vastgoed en gebiedsontwikkeling

Zowel gemeenten als marktpartijen steken veel tijd en energie in selectie- en aanbestedingsprocedures (tenders). Toch bestaat er nog steeds een kloof tussen partijen. En dat is jammer! Marktpartijen weten zich onvoldoende te verplaatsen in de positie en de wijze van beoordelen van overheden, waardoor zij punten laten liggen. Overheden hebben op hun beurt moeite met het formuleren van de uitvraag, omdat zij zich onvoldoende kunnen verplaatsen in de markt. Akro Consult kent beide kanten van het speelveld en brengt partijen hiermee dichter bij elkaar in vastgoed- en gebiedsontwikkelingsprojecten.

Al eens gedacht aan een review?

Zwoegt u zich suf op een concept inschrijving of -uitvraag? Denk dan eens aan een review door Akro Consult. Reviews kosten relatief weinig tijd en leveren een beter passende inschrijving of uitvraag op. Een frisse blik op de opgave kan écht het verschil maken. Akro Consult filtert de kernelementen uit de uitvraag en geeft marktpartijen hiermee tips voor de inschrijving; waar op ingezet moet worden. Aan de overheidskant scant Akro Consult de uitvraag op de gunningcriteria en de beoordelingssystematiek. Deze moeten consistent zijn om een eerlijk speelveld te creëren en interessante inschrijvingen binnen te krijgen.

Akro Consult voert reviews uit voor zowel marktpartijen als overheden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Groslijstprocedure woningbouw Lelystad van start

Begin juni is de Groslijstprocedure voor woningbouw in Lelystad van start gegaan.
Met deze nieuwe aanpak vereenvoudigt Lelystad de procedure voor gronduitgifte, om zo bij te dragen aan het versnellen van de woningbouwproductie. Lelystad wil hiermee voldoen aan de stijgende vraag naar woningen in de MRA-regio. Ze beschikt over voldoende bouwgrond die de komende jaren tot ontwikkeling kan worden gebracht. Lelystad hoopt met deze vereenvoudigde procedure jaarlijks, op diverse locaties in de stad, zo’n 500 woningen toe te voegen.

De werkwijze van gronduitgifte van woongebieden kon worden geoptimaliseerd. Voor de geplande woningbouw in onder meer Warande en het Stadshart is onderzocht of het mogelijk is om op basis van een groslijst van bouwers en ontwikkelaars te komen tot een selectie van marktpartijen voor onderhandse grondverkoop.

Door eens per twee jaar de groslijst op te stellen en op basis hiervan tot selectie en gunning van bouwers en ontwikkelaars voor woningbouwopgaven te komen, ontstaat een eenduidige systematiek voor zowel de gemeente als voor de inschrijvende partijen. De belasting op inschrijvende partijen voor iedere afzonderlijke kavel/bouwenvelop wordt er door beperkt, waarmee de verhouding tussen inspanning van de marktpartij en de kans om de opgave gegund te krijgen proportioneel is. Deze systematiek is tot stand gekomen in overleg met het Overlegorgaan Bouwnijverheid Lelystad en is opgesteld door Akro Consult.

Aankondiging aanstaande selectie naar ontwikkelaar EKP-terrein Den Bosch

Het EKP-terrein, centraal gelegen in de Spoorzone in Den Bosch, wordt beoogd als locatie voor een duurzame, vernieuwende en hoogwaardige stedelijke ontwikkeling. Gezamenlijke eigenaren gemeente ’s-Hertogenbosch, PostNL en NS Stations presenteerden op de Provada ter aankondiging van de aanstaande aanbestedingsprocedure hun visies op de ontwikkeling van het gebied.

De partijen hopen via een concurrentiegerichte dialoog een partij te selecteren, die het noordelijk deel van het EKP-terrein (tussen de afslag van Nelson Mandelalaan en de Dieze) koopt en ontwikkelt. Belangrijk is dat deze partij oog heeft voor de ideeën en belangen van de omgeving.

Op dit moment is de aanbestedingsprocedure volop in voorbereiding. De ontwikkelkaders zijn reeds door de gemeenteraad van Den Bosch vastgesteld. Na de zomervakantie kunnen geïnteresseerde marktpartijen zich voor de aanbesteding aanmelden via TenderNed.

Akro Consult voert voor de gemeente Den Bosch het projectmanagement en begeleidt de tenderprocedure.

Centrum Schalkwijk vernieuwt

Twintig jaar plannen maken is er aan voorafgegaan, maar nu gaat het echt gebeuren! Het verouderde winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem gaat op de schop. Het zal veranderen van een plek met uitsluitend winkels in een multifunctioneel centrum. Zo komen er onder meer woningen, een bioscoop, een hoogwaardig plein en een nieuwe grote supermarkt.
Bij een dergelijke vernieuwing hoort ook een nieuwe naam: Centrum Schalkwijk, een kloppend hart voor Schalkwijk.

Eind deze maand start aannemer Tauw met het bouwrijp maken, waarna alle bouwactiviteiten van fase 1 starten (Florida- & Californiëplein en Nicepassage). Ondertussen wordt hard gewerkt aan overige ontwikkelingen in en rond het centrum. Dit betreft onder meer de transformatie van het voormalige VNU-kantoor aan de Ceylonpoort, de komst van een nieuwe winkelformule aan de Europaweg, een markthal en de ontwikkeling van de zuidzijde van het winkelcentrum.

Dankzij gezamenlijke inspanning van ondernemers, betrokken bewoners en de gemeente is het gelukt deze mijlpaal te bereiken. Akro Consult heeft bijgedragen aan het procesmanagement, begeleiding van de aanbesteding en de onderhandeling en contractering met partijen.

Voor alle recente ontwikkelingen, zie: www.haarlem.nl/centrumschalkwijk.

Lees ook het artikel in het Haarlems Dagblad d.d. 24 januari 2018.

Akro Consult lanceert tenderplatform

Met het toenemend aantal vastgoed- en gebiedsontwikkelingen neemt ook het aantal selecties, aanbestedingen en consultaties toe. Als handig hulpmiddel voor opdrachtgevers én potentiële deelnemers heeft Akro Consult een tenderplatform gelanceerd waarop selecties, aanbestedingen en consultaties op één centrale plek zijn gebundeld. Met de site bieden wij aan opdrachtgevers een extra platform om opgaven onder de aandacht te brengen. Geïnteresseerde partijen kunnen er informatie ophalen en zich aanmelden als ze willen deelnemen. Het tenderplatform bevat ook een overzicht van afgeronde selecties.

Aanleiding voor de site is dat wij veel opdrachtgevers ondersteunen en ontzorgen bij selecties voor een gebiedsontwikkeling, aanbestedingen van een bouwopgave, marktconsultaties, etc. Onze ondersteuning strekt zich uit van de strategiebepaling tot en met de feitelijke procedure en het selectieproces.

We nodigen u van harte uit het Tenderplatform te bezoeken: https://tender.akroconsult.nl/. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw opgave? Neem dan contact met ons op: 070-326 26 23 of info@akroconsult.nl.

Akro Consult start selectiefase Eerste Bekading

De gemeente Goeree-Overflakkee is op zoek naar een marktpartij, die met een overtuigende visie op de locatieontwikkeling een duurzame ontwikkeling van natuur, recreatie en duurzame woningbouw kan realiseren. Onderdeel van de Eerste Bekading is de realisatie van een bijzonder woonconcept met een collectieve beheerverantwoordelijkheid voor de toekomstige bewoners. Co-creatie is een belangrijk aandachtspunt bij deze gebiedsontwikkeling.

De verkoopprocedure start op 6 december 2017 en is opgesplitst in fase 1 (selectiefase) en fase 2 (verkoopfase).

 1. Selectiefase: in deze fase worden marktpartijen uitgenodigd hun visie op de locatieontwikkeling te geven. Op basis van de ingediende visies worden een viertal marktpartijen geselecteerd voor deelname aan fase 2 van de verkoopprocedure.
 2. Verkoopfase: fase 2 heeft ten doel een koop- en ontwikkelingsovereenkomst aan te gaan met de winnende marktpartij. De verwachting is dat wij na de zomer van 2018 een koop-ontwikkelovereenkomst met de winnende marktpartij sluiten.

Voor deelname aan de verkoopprocedure dienen Geïnteresseerden eventuele vragen in te dienen op mailadres eerstebekading@akroconsult.nl. De voor de Aanmelding gevraagde stukken worden tevens ingediend via eerstebekading@akroconsult.nl.

Voor meer informatie over de verkoopprocedure verwijzen wij u naar de website.

Marktconsultatie pand Kanaalstraat 257 IJmuiden gestart

16 Oktober jl. is de aankondiging gepubliceerd op TenderNed voor de marktconsultatie van het pand aan de Kanaalstraat 257 in IJmuiden. De gemeente Velsen wil namelijk de mogelijkheden voor herbestemming en/of herontwikkeling van het pand en de locatie via een marktconsultatie onderzoeken. Partijen worden uitgenodigd hun visie te geven op de haalbaarheid van een toekomstbestendige herontwikkeling en exploitatie.

Vanwege de markante uitstraling van het gebouw is de wens om het gebouw te behouden en het een zinvolle en exploiteerbare functie te geven via verkoop. In de aankondiging zoals gepubliceerd op TenderNed is verdere informatie te vinden over de marktconsultatie en de mogelijkheden voor aanmelding.

Akro Consult begeleidt de gemeente Velsen bij deze marktconsultatie en het traject tot verkoop.

Marktdialoog Heerenveense School

De gemeente Heerenveen nodigt marktpartijen uit om in een marktdialoog hun visie te geven op het gebruik en de exploitatie van de Heerenveense School. De ontwikkeling van dit markante en cultuurhistorisch waardevolle complex tot cultureel centrum is deels geslaagd, maar er is ook sprake van leegstand. Door met marktpartijen in gesprek te gaan, wil de gemeente een goed beeld krijgen van de mogelijkheden van het pand.

Eerst overleggen, dan besluiten

De Heerenveense School is een gemeentelijk monument. Het gebouwencomplex aan de Minckelersstraat 11 is momenteel in gebruik bij cultureel-maatschappelijke instellingen, waaronder Museum Heerenveen en Ateliers Majeur. Beide instellingen werken aan plannen die van invloed kunnen zijn op het gehuurde aantal vierkante meters in de Heerenveense School. Een deel van het pand staat al enige tijd leeg en er is onderhoud nodig. De gemeente, eigenaar van de Heerenveense School, wil verschillende alternatieven naast elkaar leggen voor ze over de toekomst van het complex een besluit neemt.

Ideeën indienen bij de gemeente

Op verzoek van de gemeente Heerenveen heeft Akro Consult de aanpak voor de marktdialoog voorbereid en geven we daar nu uitvoering aan. Voor de zomer kunnen partijen via een openbare en vrijblijvende consultatie concrete ideeën bij de gemeente indienen.

Energieneutraal centrumplan Westwijk, Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen en woningcorporatie Waterweg Wonen vernieuwen samen de Westwijk. Speerpunt is de versterking van het centrum van de wijk aan het Erasmusplein, als vliegwiel voor de verdere wijkontwikkeling. Doel is hier voorzieningen te concentreren die nu elders in de Westwijk zijn gevestigd. Zo komen locaties vrij voor nieuwe ontwikkelingen. Vanuit deze visie hebben de gemeente en de corporatie voor het Erasmusplein een centrumplan gemaakt. Er moet een energieneutraal complex komen met een sporthal, een plint voor horeca en winkelvoorzieningen en circa 50 sociale huurappartementen. Op het maaiveld komen 95 parkeerplaatsen.

Proces begeleiding

Akro Consult begeleidt de gemeente en Waterweg Wonen bij de ontwikkel- en marktstrategie voor het centrum van de Westwijk. We begeleidden onder meer het proces van de aanbesteding van het centrumplan en van de contractvorming voor de grondinbreng, de grondverkooptransacties en de aannemingsovereenkomsten.

Design & Construct

De opdracht voor een energieneutraal centrumplan is met een niet-openbare Europese aanbesteding in de markt gezet. Er is sprake van Design & Construct; bij de realisatie wordt de UAV/GC toegepast. De marktpartijen hebben met uiteenlopende oplossingen invulling geboden aan de energieprestatie-eis van het complex. De opdracht is gegund aan ontwikkelaar Waal, die met KOW Architecten een zorgvuldig plan indiende dat op alle fronten goed scoorde. Het plan is opgezet vanuit de passief-huis-methode en het principe van full electric. De bouw start begin 2018.

 

Het houden van een marktconsultatie: 4 tips & tricks

Marktconsultatie, marktverkenning, marktdialoog of interactieve marktconsultatie. Er zijn vele benamingen voor de verkennende fase van een project, maar allemaal beogen ze hetzelfde: het bevragen van de markt. Binnenstedelijke vastgoed- en gebiedsontwikkelingen zijn vaak complex door een groot aantal stakeholders met uiteenlopende belangen. Een nieuwe invulling voor een monument of een inpassingslocatie ligt vaak niet voor de hand.

Marktconsultatie voor het bevragen van de markt

Door de veelzijdigheid en integraliteit van de opgaves en het grote aantal mogelijke oplossingen is het bevragen van de markt middels een marktconsultatie een prima middel. Hierbij enkele lessen uit de dagelijkse praktijk van Akro Consult:

1) Breng focus aan

Het lijkt een open deur, maar het aanbrengen van focus bij een marktconsultatie is van groot belang. Enerzijds wil je geen antwoorden op vragen die je niet hebt gesteld en aan de andere kant wil je niet de ‘creativiteit doodslaan’ door enkel en alleen aan te geven wat allemaal niet kan. Een integrale opgave vraagt om een integrale benadering. Bespreek daarom vooraf integraal de doelstelling, vraagstelling en kaderstelling van de marktconsultatie.

2) Benader de marktconsultatie als eerste fase

De marktconsultatie is de eerste fase van een project, ondanks dat vaak nog onduidelijk is wat de volgende fase gaat worden. Belangrijk om mee te nemen: de oplossing van de markt of de opzet van de vervolgprocedure kan gevolgen hebben voor het opzetten van de marktconsultatie. Bijvoorbeeld als er een stuk openbare ruimte in de opgave zit, is het niet verstandig in strijd met de aanbestedingswet te handelen. Benader de marktconsultatie als onderdeel van de verkoop-, herontwikkelings-, herbestemmings- of aanbestedingsprocedure.

3) Manage de verwachtingen

Transparantie over het vervolg naar de deelnemende marktpartijen toe is verstandig, om zodoende te voorkomen dat partijen achteraf ontevreden zijn over de marktconsultatie. Neem bijvoorbeeld op dat je als overheid vrij bent in het bepalen van het vervolgproces en dat aan deelname geen rechten kunnen worden ontleend. Zolang vooraf helder is aangegeven wat er gebeurt met de aangeleverde producten en hoe het (vervolg)proces eruit ziet, zullen marktpartijen de volgende stappen die worden ondernomen beter begrijpen.

4) Laat je verrassen

Om de creativiteit van de markt optimaal te benutten, moet je bereid zijn om verrast te worden. Bijvoorbeeld: het vooraf te veel vastleggen van zaken die niet mogen zorgt ervoor dat marktpartijen niet tot creatieve oplossingen komen. Leg daarom marktpartijen nog niet te veel ‘mogelijke oplossingen in de mond’, maar probeer een open uitvraag te definiëren waarin de marktpartijen de vrijheid krijgen en voelen. Combineer dit wel met het aanbrengen van de juiste focus om ‘onzinnige’ oplossingen te voorkomen.

Advies bij marktconsultatie

Wij begeleiden regelmatig gemeenten en provincies bij aanbestedingen en marktselecties. Wilt u van onze expertise gebruik maken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Scroll naar boven