afbeelding artikel Bijlmer 700x700
Datum11 september, 2017
Door Akroconsult
Categorie(ën)Nieuws en columns

AM herontwikkelt Bijlmerbajes Amsterdam

AM heeft de door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam uitgeschreven tender voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes in Amsterdam gewonnen. Akro Consult leverde een bijdrage aan de tenderstrategie.

Vestiging nieuwe woonwijk

Op de plek van de vroegere gevangenis wordt het Bajes Kwartier gerealiseerd. In deze nieuwe woonwijk komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.

Plannen bestaande hoofdgebouw

Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars van internationale allure. Verder komen er horeca en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar er is ook veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is verder autoluw. De gemeente ontwikkelt er een school voor voortgezet onderwijs.

Duurzaam

Het Bajes Kwartier wordt in meerdere opzichten een zeer duurzame wijk. Alle gebouwen worden volledig energieneutraal en er komen geen aansluitingen op aardgas. Daarnaast wordt bij de nieuwbouw 98% van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt.

ac_logo