nieuwe werkelijkheid
Datum13 april, 2017
Door Akroconsult
Categorie(ën)Nieuws en columns, Vastgoedontwikkeling
Tag(s)Gebied- en vastgoedontwikkeling

De nieuwe oude werkelijkheid

De roep om woningbouwlocaties is hoog. En terecht. Als er al jaren niet gebouwd is, ontstaat er een uitgestelde vraag. Wat een aantrekkende economie al kan doen. Tijd voor de volgende ronde in de varkenscyclus. Op dit moment wordt de bouwproductie nog even afgeremd. Ik hoor dagelijks dat de leveranciers van betonpalen niet kunnen leveren en dat de bouw kampt met een ernstig tekort aan ingewerkte krachten. Veel van de plannen blijven nog even op papier in afwachting van verdere prijsstijgingen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Ook de wethouders en de provincie ambtenaren spoeden zich naar alle uithoeken om woningbouwlocaties toe te voegen. Prachtig. Zeker met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een goed punt. Nog een paar jaar en de productie kan behoorlijk worden opgevoerd.

Op symposia leggen wethouders aan de bouwondernemers, ontwikkelaars en makelaars uit dat de stad en de ommelanden de komende periode de bouwproductie gaan opvoeren.

De vraag naar woningen in de stad stijgt explosief, kennelijk is een woonomgeving in de stad populair, zo geliefd dat er een uitstroom uit de stad ontstaat naar omliggende gemeenten omdat de prijzen in de stad te hoog worden.

De rode contour wordt flink opgeschoven, bedrijventerreinen omgebogen naar woninglocaties en het platteland levert via grasland ook een stevige bijdrage.

Snel ontwikkelen en verkopen

Wel weer mooi om mee te maken. Mijn advies aan de vrienden van de ontwikkelaars, banken en beleggers en evenzo de gemeenten is: snel ontwikkelen en dan verkopen. Het kan zo maar weer 2008 worden.

Er zijn van die dagen dat ik denk; dit kunnen we toch wel voorkomen, door iets beter na te denken over de ontwikkeling van de vraag en het aanbod. Zouden de marktpartijen en de overheid hier eens afspraken over moeten maken? Als we allemaal op jacht gaan naar dezelfde markt, weten we te goed dat het gevolg leidt tot overaanbod en leegstand.

Wie niet bereid is van de geschiedenis te leren is gedoemd haar vele malen mee te maken. We denken graag met u mee.

ac_logo