Nota-van-inlichtingen
Datum5 april, 2017
Door Akroconsult
Categorie(ën)Legal, Nieuws en columns
Tag(s)Legal

Nota van inlichtingen: Antwoord graag!

Het lezen van allerhande teksten is een vast onderdeel van het werk als jurist. Als je dan ook nog eens werkzaam bent binnen het vakgebied van het aanbestedingsrecht mag je je naast de uiterst vakkundig geschreven wetteksten en jurisprudentie ook nog eens verheugen op prachtige aanbestedingsdocumenten en de daarbij behorende nota’s van inlichtingen.

Nu ben ik als jurist wel enige verwijzingen gewend. (Mocht u er echt voor willen gaan zitten: Pak de Woningwet en het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting er maar eens bij en laat u verrassen door verwijzing na verwijzing na verwijzing). Toch is mijn gedachte in veel gevallen dat een tekst gemakkelijker is te begrijpen als er gewoon wordt uitgeschreven wat men nu eigenlijk wil zeggen.

Verwijzingen in nota’s

Helaas kom ik ook bij het lezen van nota’s van inlichtingen met grote regelmaat verwijzingen tegen. Aangezien deze nota’s bedoeld zijn om zaken, zoals genoemd in de aanbestedingsdocumenten, op te helderen in een vraag en antwoord vorm, lijkt het mij belangrijk dat een antwoord in zo’n geval direct bij de vraag gegeven wordt en geen ruimte laat voor alternatieve interpretatie(s). Ook handig in het licht van gelijkheid en transparantie zoals uitgelegd in onder andere de uitspraak Succhi di Frutta (vergelijk HvJ EG 29 april 2004, C-496/99p). In sommige gevallen zijn verwijzingen niet te voorkomen maar beperk de verwijzing dan in ieder geval tot een gedeelte van dezelfde tekst, waar dan een duidelijk en helder antwoord staat op de vraag!

Zo maar een frustratie uit de praktijk is bijvoorbeeld een verwijzing bij vraag 38 naar het antwoord op vraag 1. Vervolgens blader ik (keurig) terug naar het antwoord op vraag 1 om vervolgens te worden verwezen naar het aanbestedingsdocument waar nu juist de vraag over werd gesteld (een antwoord als: Zie paragraaf 3.1 van de selectieleidraad)! Herkenbaar?

Akro Consult

Wellicht is het commercieel gezien niet verstandig om me hier over uit te spreken. Want een jurist spint juist garen bij teksten waar partijen een verschillende interpretatie over hebben. Toch wil ik u graag meegeven om zo veel mogelijk gewoon het antwoord op de vraag te geven in een nota van inlichtingen en wel zo expliciet mogelijk.

Vanuit Akro Consult streven wij er in ieder geval naar, ondanks de complexiteit van de projecten die wij begeleiden,  een zo helder en eenduidig mogelijk antwoord te geven.

Dit voorkomt niet alleen een hoop onduidelijkheid en eventuele vervelende processen (kijk de jurisprudentie er maar op na), maar vooral ook een hoop frustratie. Niemand bladert graag te veel en al helemaal niet als het ons geen antwoorden oplevert!

ac_logo