procesoptimalisatie
Datum12 mei, 2017
Door Akroconsult
Categorie(ën)Nieuws en columns, Procesmanagement
Tag(s)Procesmanagement

Het nut van procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie, is dat nou nodig? Laten we gewoon gaan werken, het gaat nu toch goed? Klinkt dit bekend? Via deze blog wil ik u graag overtuigen van het nut van procesoptimalisatie. Naast het feit dat procesoptimalisatie nuttig blijkt, is het ook vooral leuk! Lees hieronder waarom.

1. Analyseer de werkwijze van collega’s

Loop een willekeurige organisatie binnen, dan ziet u veelal dat dezelfde processen op verschillende wijze worden uitgevoerd. Medewerkers houden zich over het algemeen graag vast aan de werkwijze die door henzelf als meest prettig wordt ervaren. Dit doet u waarschijnlijk zelf ook. Maar is dit ook daadwerkelijk de meest prettige en meest efficiënte werkwijze?

Door samen ter praten over de verschillende werkwijzen en dit te verwerken in een optimaal proces komt u er veelal achter dat een andere werkwijze niet per definitie minder prettig werkt. Sterker nog, door gezamenlijk te werken aan een optimaal proces neemt de betrokkenheid van medewerkers toe en wordt het werk prettiger.

2. Efficiënter werken

Elk bedrijf kent pieken en dalen in werkzaamheden. Door alle hectiek van de dag gebeuren werkzaamheden lang niet altijd efficiënt. Door gezamenlijk met procesoptimalisatie aan de slag te gaan wordt de efficiency verbeterd.

3. Meer duidelijkheid

Bij het optimaliseren van processen kunnen alle verantwoordelijkheden in kaart worden gebracht. Op deze manier wordt er voorkomen dat er onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden ontstaat binnen een proces.

4. Geen (minder) verspilling

Wie wel eens van het begrip LEAN heeft gehoord, kent zeer waarschijnlijk ook de 7 verspillingen uit de LEAN filosofie. Door processen te optimaliseren worden verspillingen geëlimineerd. We spreken over verspilling van transport, voorraad, onnodig bewegen, wachten, over processing (meer doen dan de klant vraagt), overproductie (meer leveren dan de klant vraagt) en defecten. Uiteraard zijn niet per direct alle verspillingen uit een proces verdwenen, echter pakt u stap voor stap de verspillingen met de grootste impact op het proces aan. Door middel van continue verbetering wordt gewerkt aan een optimaal proces.

Bent u benieuwd hoe wij binnen Akro Consult werken aan procesoptimalisatie? In een volgende blog vertellen wij u graag meer over procesoptimalisatie met behulp van de LEAN Tool VSM.

ac_logo