Alwin Bleker
Datum19 maart, 2018
Door
Alwin Bleker
070 - 326 26 23
ableker@akroconsult.nl
Categorie(ën)Finance, Nieuws en columns
Tag(s)Finance

Financieringsmarkt biedt kansen voor vastgoed- en gebiedsontwikkelaars

De vraag naar vastgoedfinanciering blijft in Nederland, maar ook in de rest van Europa onverminderd groot. Deze vraag wordt gesteund door de hoogste economische groei in de afgelopen 10 jaar. De markt lijkt zich daarbij niets aan te trekken van allerlei onzekerheden. De Brexit onderhandelingen lopen uitermate traag en de consequenties van de Brexit zijn nog allerminst uitgekristalliseerd. Ook de economische gevolgen van de recent geëntameerde handelsoorlog door Donald Trump laten zich moeilijk voorspellen. Voorts lijkt het erop dat beleggers niet onder de indruk zijn van recente voorzichtig oplopende rente- en inflatietarieven.

De aanhoudende vraag heeft mede geleid tot veranderingen in het landschap van aanbieders van financiering. De traditionele vastgoedfinanciers hebben inmiddels stuk voor stuk het duurzaamheidsthema omarmd. De markt wordt daarnaast aangevuld met een toenemend aantal buitenlandse toetreders. Deze zien hun kans schoon nu de banken verder zullen de-leveragen vooruitlopend op de introductie van Basel IV. Ook de opkomst van crowd funding zet verder door.

Met de komst van deze buitenlandse toetreders op de vastgoed financieringsmarkt neemt de risk appetite ook weer toe. Niet in de laatste plaats omdat deze partijen op zoek zijn naar goede rendementen. Na de financiële crisis beperkten banken zich tot het financieren van courant en goed verhuurd vastgoed tegen lage LTV’s. Inmiddels lopen de LTV’s weer op en is de in de ban gedane projectfinanciering ook weer mogelijk. Dat biedt dan weer goede kansen aan vastgoed- en gebiedsontwikkelaars om projecten haalbaar en financierbaar te krijgen. Daarmee dragen de vastgoedfinanciers ook hun steentje bij aan het oplossen van het tekort aan woningen. Je zou bijna denken; “Fear is gone, greed is back!”

ac_logo