Participatie
Datum16 juni, 2020
Door Akroconsult
Categorie(ën)Cocreatie, Nieuws en columns, Procesmanagement, Strategie, Vastgoedontwikkeling
Tag(s)Co-creatie, Gebied- en vastgoedontwikkeling, Procesmanagement, Strategie

Participatie in gebiedsontwikkeling

‘Met de invoering van de Omgevingswet moeten we gaan participeren’, we kijken niet meer op van dit soort uitspraken bij gebiedsontwikkelingen. We moeten ook meer onze handen wassen om de kans te verkleinen om Covid-19 op te lopen. In beide gevallen heeft het niks met moeten te maken, er zit een gedachte achter. Bij Akro Consult is participatie een vanzelfsprekend onderdeel van het ontwikkelproces. Het is een kans om meerwaarde te creëren met behulp van bestaande ideeën in het gebied. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt het feit dat er al veel waarde in het gebied aanwezig is vaak over het hoofd gezien. Door de bestaande kennis mee te nemen als basis van je ontwikkeling wordt het mogelijk om waarde aan een gebied te voegen die aansluit bij de waarde die al in het gebied aanwezig is. Deze kans moet met beide (gewassen) handen aangepakt worden. Daarom is de dialoog tussen de planners en de burgers volgens Akro Consult onlosmakelijk verbonden met het gebiedsontwikkelingsproces. Net als dat handenwassen onlosmakelijk verbonden is met het stoppen van de verspreiding van het coronavirus.

De implementatie van de nieuwe Omgevingswet heeft op het gebied van participatie dus geen gevolgen voor de adviseurs van Akro, we halen voor en na de invoering graag de waarde op uit een gebied. De maatregelen omtrent het coronavirus hebben voor nieuwe uitdagingen gezorgd wat betreft participatie. We zijn snel omgeschakeld naar digitale wijzen van participatie om ervoor te zorgen dat we inwoners ook zonder fysieke bijeenkomsten kunnen helpen met waarde creëren. Zo ook in ’s-Hertogenbosch, waar de gemeente in samenwerking met onder andere collega Walter Stam een online participatieplatform ontwikkelde voor de ontwikkeling Station Oost en omgeving. Collega Helen Amerika is in samenwerking met Vitaal Vogelenzang en de gemeente Bloemendaal bezig om de bewoners online te betrekken in het proces.

Participatie maakt onderdeel uit van de gereedschapskist die de adviseurs van Akro Consult met zich meebrengen wanneer ze ingezet worden om het proces van een gebiedsontwikkeling te begeleiden. Zo zijn ze op de hoogte van de voor- en nadelen van participatie, wanneer het juist wel of niet wenselijk is en hoe participatie in het proces geïntegreerd kan worden. Ook in de tijden van het coronavirus.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Auteur: Jan Bruinink

Afbeelding: Rijksoverheid

ac_logo